Hienoja hetkiä Israelin reissulla

M25 Meat Market restaurante
M25 Meat Market restaurant

Yli kahden vuoden tauon jälkeen palasin Israeliin ja voi että se tuntui hienolta! Reissaan työni vuoksi jatkuvasti, enkä ole oikein edes ehtinyt kaivata maata. Mutta kun ensimmäisenä iltana (tai oikeastaan yön tunteina) taksi kiipesi ylös Jerusalemiin ja ajoi Daavidin harpusta inspiraation saaneen The Cords Bridge-sillan ali, tuntui se juhlavalta. Paluu entiseen kotikaupunkiini!
Tämäkin matka oli pääosin työmatka, mutta tein varaslähdön ja lensin Israeliin pitkäksi viikonlopuksi ennen työrupeamaa. Viikonlopuksi oli lähdössä myös ystäväni Virpi, joka täytti juuri 40v. Ainoa vain, että Virpi itse ei tiennyt asiasta. Sain sumplittua asiat Virpin äidin, miehen ja ystävän kanssa niin, että lastenhoito ja muu järjestyisi. Varoitin ketään hiiskumasta asiasta ja yllätys onnistuikin. Kerroin Virpille vasta tuntia ennen lähtöä kentälle, että nyt on aika pakata ja kun hyppäsimme autoon, paljastin loppusuunnitelman.
Virpi in Tel Aviv
Virpi oli käynyt joka vuosi luonani asuessani Israelissa vuodesta 1994 lähtien ja nyt tapasimme yhteisiä tuttuja, herkuttelimme ja kiersimme niin uusia kuin vanhoja paikkoja – yli 10 vuoden tauon jälkeen!
M25 Meat Market restaurante
M25 Meat Market restaurant

Tälläisia makupaloja löysimme ja Uzi kuvasi.
Tel Avivissa törmäsimme Carmel-marketin kupeessa olevaan, uuteen M25-liharavintolaan, jossa on pihan perällä oma savustamo. Ravintola syntyi pienestä lihatiskistä ja nyt paikassa on kiva puutarha ja sisäpaikkkoja. Ravintola on saanut Tel Avivin parhaan indie-ravintolan palkinnon. Tosin kasvissyöjän kannattanee valita toinen paikka. Paitsi jos on niin suklaan perään, kuin minä…. paikassa oli nimittäin taivaallista suklaamoussea.
_49A9284
Levinsky-torilla pääsimme tällaisen ihanan vespan kyytiin. Ja hörpimme kahvia Susita-kahvilasta, jossa voi istua vanhan Susitan lavalla. Susitaa valmistettiin  Israelissa 50-80-luvuilla, eikä se koskaan ollut kovassa huudossa ainakaan laadun suhteen. Mutta nostalgiaa sillä on!
Oppaana Tel Avivissa meillä oli loistava paljasjalkainen tel avivivilainen (tuliko yksi tavu liikaa 🙂 )Karl Walter, joka hämmästytti tiedoillaan… ja päivällistarinoilla, jotka olivat kuin stand up-illan ohjelma. Nauroimme vedet silmissä!
Yam boutique hotel in Tel Aviv.
Yam boutique hotel in Tel Aviv.

Asuimme tässä hiljattain avatussa pienessä ja kotoisassa putiikkihotellissa, jonka nimi on Yam – meri. Huoneessa oli ping pong-mailat (israelilainen versio rantatenniksestä) ja rantapallo osana sisustusta, mutta ihan oikeaa käyttöä varten. Ja respasta saa rantakassin, jossa on kylmää vettä ja tuoreita hedelmiä sekä rantapyyhe. Hienoa tässä hotellissa oli lisäksi Happy Hour klo 17-19 välillä, jolloin hotelli tarjoaa ilmaisen pienen buffeen, johon kuuluu juomia, keittoa, voileipiä ja muuta pientä naposteltavaa. Todella asiakaslähtöistä palvelua! Sen lisäksi, että respan työntekijät muistivat nimeni ja kysyivät kuulumisia sekä toivottivat mukavaa päivää!
Peer boutique hotel. Owner Yael Tishler.
Carmel-torin vierestä löysimme hauskan Peer-putiikkihotellin ja päätimme pujahtaa sisään ja pääsimmekin mielenkiintoiselle tutkimusmatkalle: hotellin jokainen huone oli kuin mummolasta konsanaan. Kuvassa Yael Tishler, joka ystävällisesti esitteli meille hotelliaan.
Karl Walter guide Israel Tel Aviv
 
 
yahaloma ba'namal. Chef Yahaloma. Tel Aviv port new restaurant
Edellisellä Tel Avivin vierailullamme löysimme ihastuttavan Yahaloma’s bistron, joka tuolloin sijaitsi Levinsky Marketilla. Paikka oli muutaman pöydän pikkuriikkinen ravintola, mutta tarjosi suussasulavaa ruokaa. Keittiössä hääräsi Tel Avivin radiossa työskennyt ja uraputken jättänyt Yahaloma, joka yhdisteli sukunsa reseptejä eri Välimeren maista. Ruoissa maistui niin Kreikka, Libya kuin Egyptikin. Nyt Yahaloma on muuttanut Tel Avivin satamaan ja avannut siellä reilu kuukausi sitten yhdessä kahden muun osakkaan kanssa Yahaloma ba’Namal, Yahaloma satamassa-ravintolan. Taso oli ennallaan, paikka oli kasvanut, hinnat hieman nousseet, mutta loistava meininki jatkuu.  Kuvassa Yahaloman versio moussakasta. Suosittelen!
Yahaloman uusi ravintola sijaitsee Tel Avivin satama-alueen farmers’ marketilla, joka on jo sinänsä nähtävyys. Sieltä saa myös ehkä maailman parhaat, Lehamim-leipomon manteli-croisantit, joissa on marsipaania niillä päällä, kuin sisälläkin. Onneksi meillä kotona ei ole tuollaisia herkkuja, muuten saattaisi croissant toisensa perään tulla ostettua kahvileiväksi ja lopputulos olisi katastrofi – ja iänikuinen laihdutuskuuri.  New Yorkiin on muuten jo avattu Lehamim-leipomo, vink vink rapakon takana kävijöille. Siellä se kantaa nimeä Breads bakery. 
Tel Aviv Port
 
Boutique haNaknik Levinsky market Tel Aviv
Makkaranystävän unelma: Levinsky marketin makkarakauppias, Amir Kuti ( “Boutique Ha’naknik”) myy taatusti laatumakkaroita.

Tikva market Tel Aviv
Ha’tikva-tori sijaitsee maahanmuuttajien asuttamassa Ha’tikva-kaupunginosassa. Täällä näkee kaikkia kansallisuuksia venäläisistä etiopialaisiin ja voi maistella todella hyvää kubbea, hummusta, sabichia ja muita etnisiä herkkuja, eikä mikään kurita kukkaroa. Saimme oppaaksemme Karlin lisäksi ystäväni Tehilan Jerusalemista, joka tiesi kuppiloiden tarinat.
Abraham Hostel Tel Aviv youth hostel Israel
Vierailimme kansallisen puhelinyhtiön entiseen rakennukseen remontoidussa Abraham Hostellissa Tel Avivissa juuri ennen sen avaamista. Jättimäisen hostellin alakerrassa on suuri tila, johon juuri parhaillaan maalattiin isoja seinämaalauksia. Siellä aiotaan pitää konsertteja ja tapahtumia. Varmasti kaupungin coolein paikka yöpyä, eikä hinnallakaan pilattu. Paikassa on dormitory-huoneiden lisäksi kahden ja useamman hengen huoneita sekä jopa huoneistoja.
Viiden kaveruksen hostelli on jo porukan kolmas. Olin heidän ensimmäisessä hostellissaan Fauzi Azarissa Nasaretissa kun lähdin vaeltamaan muutama vuosi sitten Jesus Trailin Nasaretista Genessaret-järvelle ja hostelli jäi positiivisesti mieleeni, varsinkin aamiaisen baklavat 🙂
Hostellivierailulla Tel Avivissa minulle selvisi myös, että tuo vaelluspolku on yhden hostellikimpan jäsenen, Maoz Inonin tekemä polku! Siinä on aktiivinen mies.
 
Jael Ancker Appelsiineja ja hunajaa Tel Aviv
Suomalainen Jael Ancker pitää Appelsiineja ja hunajaa-nimistä ruokablogia, jota olen seurannut jo vuosikausia. Vihdoin tapasimme Jaelin kanssa ihan livenä, kun haastattelimme ja kuvasimme hänet Matkaopas-lehden juttuun. Oli mukava yllätys, kun Jaelilla oli vapaa päivä ja hän jäi loppupäiväksi kiertelemään kanssamme.
Michal Negrin jewellery Bat Yam factory shop and gallery
Michal Negrin on israelilainen korusuunnittelija, jonka romanttisilla ja kitcheillä, mutta taidokkailla koruilla on vankka asiakaskuntansa ympäri maailmaa. Pääsimme tutustumaan korutehtaaseen Bat Yamissa, jossa kaikki tehdään käsin. Koruilla on ikuinen takuu, joten laatukin on sen mukainen. Saimme kuvaan gallerian myyjättäret sekä Michal Negrinin tyttären (keskellä). Vaikka kuvaus oli ihan spontaani, naiset pukeutuivat, valitsivat sopivat korut ja poseerasivat aivan kuin ammattimallit. Minäkään en tehtaanmyymälästä pystynyt ihan tyhjin käsin lähtemään…  Tehdasvierailu pitää sopia etukäteen ja kierros kestää 1,5 tuntia. Galleria-myymälään saa piipahtaa milloin vain.
Tässä pieni video Michal Negrinin korujen valmistuksesta: miten korut suunnitellaan ja minkälainen on lopputulos.
 

Design Museum Holon Jaime Hayon
Design Museum Holon eli Holonin Design-museo oli positiivinen yllätys. Tämä oli ensi kertani museossa. Esillä oli parhaillaan espanjalaisen suunnittelija Jaime Hayonin näyttely, jonka jättimäiset keraamiset shakkinappulat olivat näyttelyn kohokohta. Kannattaa tehdä pikku piipahdus Tel Avivin ulkopuolelle Holonin kaupunkiin!
Yad Hashmona
Jos et ole käynyt Israelin matkallasi vielä Yad Hashmonassa, korjaa asia seuraavalla visiitillä! Yad Hashmona on suomalaisten perustama kibbutsin tapainen kylä ja paikka näyttääkin pieneltä palalta Suomea hirsitaloinen. Ainoastaan ympäristöä katsellessa huomaa ettei ihan kotimaassa olla: vuoret ympäröivät paikkaa ja maisemat ovat uskomattoman kauniit.
Yad Hashmona perustettiin 80-luvun alussa niiden kahdeksan juutalaisen muistolle, jotka lähetettiin Suomesta Saksaan toisen maailmansodan aikana. Tämä porukka, yhtä lukuunottamatta, menehtyi Auschwitzissa. Joukko kristittyjä suomalaisia halusi ikuistaa näiden juutalaisten surullisen kohtalon ja nimi Yad Hashmona tarkoittaakin “kahdeksan muistolle”.
Yad Hashmonassa voi yöpyä, käydä kävelyllä Biblical Gardenissa ja lempparini: perjantai-brunssilla. Brunssipöytä notkuu herkkuja, joten tänne kannattaa varautua tulemaan tyhjällä mahalla. Keittiöväki puristaa tuoremehun tuoreista appelsiineistä, omeletti valmistuu pyynnön mukaan ja kun vielä santsaa lautasen pienten juustoloiden juustoja, salaatteja, piiraita ja kakkuja sekä valitsee pöydän sään salliessa ulkoa, ei brunssi tästä parane. Varaa paikka etukäteen, sillä brunssi on todella suosittu ja paikat varataan aina täyteen!
Eilat jeep tour
Lopuksi jatkoimme Eilatiin, jossa saimme yhtenä päivänä oppaaksemme legendaarisen Alfonso Nusbaumerin, joka on muun muassa löytänyt egyptiläiset seinäkirjoitukset Timnasta.
_49A0442
Kamelisafarilla Eilatissa.
_49A0919
Yotvata-kibbutsin viereisessä Hai Bar-villieläinpuistossa näimme näitä kauniita Arabian antilooppeja (Arabian oryx), joista yksi tosin oli niin äkäinen emo, että piti painaa nopeasti kaasua ja ajaa karkuun. Emme huomanneet, että sillä oli poikanen ja olimme liian lähellä.
 
_49A0866_small
Viimeisenä uskollinen kuvaajamme, joka sopisi myös vietnamilaisille riisipelloille 🙂

7 thoughts on “Hienoja hetkiä Israelin reissulla”

  1. Vitsit, että on upeita kuvia. Itse en malta millään odottaa omaa ensimmäistä matkaani sinne. Jael on yhtä freessi kuin aina, ihana nainen.

    1. NelliL: Toivon, että pääset matkaan pian 🙂 On upea maa, josta riittää ammennettavaa. Ja muuttuu jatkuvasti! Varsinkin Tel Avivissa tuntuu, että vaikka kävisi vuoden välein, on aina joku uusi alue in, on tullut paljon uusia rakennuksia, kuppiloita ja nähtävää.

    1. Oli mahtava reissu ja tuo näyttely oli tosiaan käymisen arvoinen! Ja ylipäänsä koko museo jo pelkästään arkkitehtuurinsa vuoksi. Tykkäsin tosi paljon Aradin suunnittelemista rakennuksista, museossa oli kiva kauppa ja kahvila. Enpä ollut muuten käynyt Holonissa varmaan ainakaan 12 vuoteen! Niin – ja oli ihan mahtavaa, että viimein tavattiin ihan kasvokkain! 🙂

    1. Olipa kiva nähdä miltä siellä näytti meidän käynnin jälkeen! Ja kiva, että pääsit niiden järkkäämälle retkelle. Ne retket kuulostavat mielenkiintoisilta ja vielä tosi kohtuuhintaisilta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.