Sweet-Chili-featured-image

ARSOKSEN “LUONTOAPTEEKKARI”

This post is also available in: englanti

Kolmannen Kyproksen-päivämme iltana saavuimme Arsokseen. Ikivanha, vuoren rinteelle rakennettu kylä sijaitsee n. 30-40 km päässä Pafoksesta.
Myöhäisillan aterialla emäntämme kertoi meille naapuristaan, hiljattain kylään muuttaneesta nuoresta miehestä. Tämä tulisi kuulemma mielellään oppaaksemme tutkiessamme aluetta seuraavien päivien ajan.
Christos Kayias osoittautui loistavaksi luonto-oppaaksi jo siksikin, että hän on ottanut tehtäväkseen tallentaa kyläläisten vanhaa perimätietoa yrteistä ja muista lääkekasveista.
Christos syntyi Pafoksessa, mutta vietti kaikki kesälomat Arsoksen kylässä isoisänsä luona. Kun talouskriisit ja työttömyys alkoivat piinata Kyprosta, hän päätti muuttaa vuoristoon ja asettua asumaan isoisänsä maille. Christos pitää pientä teepuotia, missä teen ja oluen ohella on myynnissä myös kuivattuja yrttejä ja lääkekasveja, joita hän kerää ympäröivästä luonnosta. Hän on hyvin omistautunut pienelle kyläyhteisölleen ja tekee paljon vapaaehtoistyötä sen hyväksi. Panin itsekin merkille sen ystävällisyyden ja avuliaisuuden, millä hän suhtautui esimerkiksi vanhaan, invalidisoituneeseen naapuriinsa.
Arsoksen kylän tulevaisuus on turvattu niin kauan, kuin Christoksen kaltaisia ihmisiä on olemassa.
http://www.arsos.org/

Leave a Reply