A dream come true: trekking in Nepal

Unelmat toteutuvat: trekkaamista Nepalissa

This post is also available in: englanti

Trekkaamista Nepalissa Poon Hill

Unelmien on tapana toteutua. Tässä tapauksessa se kesti kymmenen vuotta, mutta sitä kannatti odottaa. Trekkaaminen Nepalissa oli minulle yhden haaveen toteutuminen.

Villages Poon Hill trek Nepal

Olin suunnitellut Nepalia pitkään, jo kymmenisen vuotta sitten kun matkustin Intiassa pikkuveljeni Danielin kanssa. Olimme menossa Nepaliin, mutta Rajastanin talven kylmyydessä sain flunssista tarpeekseni (hotellissa oli 7 astetta, suihkusta tuli kylmää vettä, eikä ravintoloissa ollut ikkunoissa muuta kuin muovinpalanen) ja ilmoitin veljelleni, että nyt lähdetään lämpimään. Suuntasimme Andamaaneille Bengalinlahden saaristoon ja se oli ihan huippuvalinta. Mutta jäi harmittamaan, etten koskaan päässyt Nepaliin. Daniel oli siellä häämatkallaan pari vuotta sitten kaksi kuukautta, joten hän oli minulle nyt hyvä, kokenut opas. Ekaa kertaa kymmeneen vuoteen reissasimme taas yhdessä!

Muulit kantavat tavaroita Nepalissa

Olimme suunnitelleet kulkevamme kuuluisan Annapurna Circuitin, mutta luovuimme tästä ja valitsimme Poon Hillin reitin, koska aikaa Fidan projektien kiertämiseen olisi jäänyt liian vähän. Onneksi, sillä juuri ennen saapumistamme Nepaliin Annapurnan reitiltä kantautui surullisia uutisia. Intiaa moukaroinut Hud hud-hirmumyrsky vaikutti myös Himalajan rinteisiin ja Annapurnan kierroksella oli tullut lumivyöry. Tähän vuodenaikaan se oli täydellinen yllätys. Siellä menehtyi 39 trekkaajaa ja kantajaa. Moni jäi lumen saartamaksi, kuten eräs israelilainen trekkaaja, jonka tapasimme Poon Hillillä. Hän menetti lumivyöryssä kaksi ystäväänsä.

Poon Hill trek Nepal

Poon Hill on yksi kauneimmista trekkausreiteistä ja sen kesto on vauhdista riippuen noin viisi päivää. Reitti menee vain noin 3200 metrin korkeuteen, joten täällä ei lumivyöryriskiä ollut, sillä lumiraja menee paljon korkeammalla. Nepalilaiset kutsuvan aluetta kukkula-alueeksi. Heille vuoret alkavat vasta neljästä kilometristä ylöspäin.

 

Porters in Poon Hill Nepal
Kyliin kannetaan kaikki limupulloista riisiin. Porter eli kantaja on yleinen ammatti varsinkin sherpa-heimon keskuudessa. He ovat tottuneet vuoriolosuhteisiin ja painaviin taakkoihin. Paino viritetään niin, että se tuli suureksi osaksi päähän, eikä selkään.

 

Trekkaaminen tarkoittaa vaeltamista vuoripolkuja pitkin Nepalissa. Polut ovat paikallisten asukkaiden teitä, joita he käyttävät itsekin. Korkealla sijaitseviin vuorikyliin pääsee usein vain jalkaisin tai muulin selässä, joten samoja reittejä pitkin kulkevat niin paikalliset kuin matkaajatkin.   Välillä mennään ihan luonnon keskellä, toisinaan taas kuljetaan kyläläisten pihojen poikki.  Polut kulkevat ylös alas pitkin enemmän tai vähemmän jyrkkiä portaita. Tasaista on vain muutama prosentti reitistä.

Poon Hill Nepal porter guide
Kantajaoppaamme Chem ja minä. Chem tekee oppaan työtä 6500 metriin saakka, joten meillä oli todella korkeisiin olosuhteisiin tottunut kaveri.

Tällaisia taukopaikkoja, jossa on puusta tai kivestä tehty penkki ja sopivalla korkeudella oleva taso, johon voi laskea kantamuksensa, on vähän väliä. Jyrkkien portaiden nouseminen on ainakin tällaiselle ei- niin- superkuntoiselle sen verran rankkaa, että taukopaikkoja käytettiin hyväksi. Syke nousi hitaalla kävelylläkin usein 150-160:een. Energiaa saatiin kuivatuista hedelmistä, pähkinöistä, kekseistä ja suklaasta.

Porter guide Nepal trek Poon HillVälillä jokia ylitetään riippusiltoja tai ihan vain tällaista, ei niin tukevaa puusiltaa pitkin.

 

Poon Hill trek Nepal

Luonto reitin varrella on mahtava! Siksikin kannattaisi ottaa aikaa reitin kulkemiseen, että ehtii ihailla vesiputouksia, jokia, kukkia ja elämää kylissä.

Goat Poon Hill Nepal

 

Leave a Reply