blue berris

Ruokakolmio on hot!

This post is also available in: englanti

Välimeren ruokavalio, karppaus, paleodieetti… näitä tulee ja menee.

Olettekin varmasti jo kuulleet, että uusi pohjoinen ruokavalio eli tämä meidän suomalainen, ruokakolmioon perustuva ruokamme on tutkimusten mukaan yksi kuumimmista ja vielä terveellisimmistä! Tuntuu hassulta, että ruokakolmio voi olla trendijuttu. No eipä tuo uusi versio kyllä enää näytäkään samalta kuin joskus kouluaikoina 🙂

Ruokakolmio

Viljoja, marjoja, kalaa, rypsiöljyä eli näitä ihan jokaiselle suomalaiselle tuttuja raaka-aineita.

En aio sen enempää sekaantua ravitsemukseen, sen tehkööt muut, mutta näistä mukavista uutisista inspiroituneena päätin tehdä postauksen suomalaiselle luonnolle ja sen antimille.

Meillä täällä kotimaassa on todellakin sellaisia raaka-aineita, joista voimme olla ylpeitä. Vaikka aionkin jatkaa oliiviöljyn, fetajuuston ja kaikkien ihanien välimerellisten herkkujen syömistä entiseen tapaan siinä rinnalla 🙂

blueberries in hands

Marjat ovat Suomessa ihan parasta. Ulkomailla asuessani matkalaukkuni oli aina pullollaan puolukoita ja puolukkahilloa. Viikonloppuisin sitten nautiskelin puolukka-banaanismoothiesta.

Nykyään nuo smoothiet eivät ole  enää onneksi vain viikonlopun luksusta, vaan aloitan harva se päivä aamun marjasmoothiella.

Yksi lemppareistani on smoothie, jonka pyöräytän turkkilaisesta jugurtista, maidosta, punaisista viinimarjoista, kotimaisista omenalohkoista (huh syksyn urakkaa), banaanista, palasta tuoretta inkivääriä sekä ripauksesta hunajaa. Tuo pitää myös flunssan loitolla!

nordic breads and filds

Ruisleipä oli toinen henkilökohtainen vientiartikkelini Israelissa asuessani. Sanokoot gluteeninvastustajat mitä hyvänsä, minä luotan kunnon suomalaiseen ruisleipään ja runsaaseen kerrokseen kirnuvoita 🙂

salmon

fish on deck

Suomalaiset kalat, savustettuna, graavattuna, grillattuna. Voiko ajatella kesää ilman kalaa? Minä ainakaan en.

kantarelli mushrooms

Mikä onkaa ihanampaa, kuin kantaa kotiin syysmetsältä tuoksuva sienikori? Huippukokit maailmalla rankkaavat suomalaiset sienet korkealle, niin puhtaita ja aromikkaita ne ovat.

mixed forest mushrooms

milk

Itse uskon, että mitä sitten syökin, se pitää syödä nautiskellen!

 

Ja vielä niitä tutkimuksia ja aiheeseen liittyviä lehtijuttuja:

http://www.uef.fi/fi/-/terveytta-edistava-pohjoismainen-ruokavalio-vahentaa-tulehdusgeenien-toimintaa-rasvakudoksessa?redirect=http%3A%2F%2Fwww.uef.fi%2Ffi%2Fhome%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_9vsFge3Ut5NJ%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dv

http://www.ruokatieto.fi/uutiset/pohjoismainen-itameren-ruokavalio-kohentaa-terveytta

http://www.talouselama.fi/uutiset/unohda+oliivioljy+pohjoismainen+ruokavalio+on+trendikas/a2286284

Ja englanniksi:

http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/nordic-diet.htm

Leave a Reply