sunset over rosh anikra beach

Pikavisiitti Israeliin

This post is also available in: englanti

Heinäkuisen pikavisiitin Israeliin oli kerrankin tarkoitus olla vailla aikatauluja ja suunniteltua ohjelmaa. Vain rentoa laatuaikaa perheen ja ystävien seurassa. Kuvien perusteella näyttää kuitenkin siltä, että taas kerran olin melkein koko viikon liikkeessä. Mahdanko koskaan oppia ottamaan iisisti ja pysymään yhdessä paikassa kauemmin kuin päivän? Pitäisikö?

david and miri varon
Matka alkoi ja päättyi veljeni Davidin ja tämän vaimon Mirin luona. Heidän kutsuva kotinsa ja hieno perheensä ovat ”perusleirini” lähes kaikilla Israelin-matkoillani. Toinen kotini. Tässä kuvassa also starring: veljeni lempihevonen Sparky.

tavor winery
Matkalla ylös Galileaan pysähdyimme Kefar Taborin kylässä. 1901 perustettu pikkukylä on säilyttänyt vanhan charminsa. Huomasimme paikalliseen viinikellariin ohjaavan kyltin, emmekä tietenkään malttaneet olla poikkeamatta maistiaisille ja ostoksille. Viinipuodissa meitä tervehti viehättävä ja avulias Netta. Kiitos viiniopastuksesta sekä hyvästä Ein Gevin lounaspaikkavinkistä!

ein gev restaurant
Lounas Kibbutz Ein Gevin kalaravintolassa, jota Taborin viinikellarin Netta lämpimästi suositteli. Fish & Chips oli konstailemattoman hyvää. Yllätyksenä listalla oli savustettua taimenta. Rakastan savustettua kalaa, joten sitä oli kokeiltava. Maku olikin hyvä, mutta aamulla savustetun kalan lämmitys uunissa teki siitä hieman kuivaa. Kibbutz Ein Gev sijaitsee Gennesaretin järven itärannalla.

sea of galilee
Tämä pieni yksityinen rantakaistale löytyi Gennesaretin järveltä, Ein Gevin venesataman kupeesta. Iltapäivän lämpötila oli 38°C ja vesikin lähemmäs kolmekymmenasteista. Virkisti kuitenkin.

Mati Yanai
Ajatus matkustaa Israeliin syntyi aivan itsestään juteltuani Mati-serkkuni kanssa puhelimessa. Galileassa karjatilaa emännöivä Mati valitti, että on jo ikuisuus siitä, kun viimeksi istuimme juttelemassa aamutunneille asti. Kaksi tuntia puhelinkeskustelumme jälkeen varasin lentoliput ja kaksi viikkoa myöhemmin vietimme hienot 24 tuntia Matin farmilla. Paikan hiljaisuus ja rauha, ympäröivien kukkuloiden kauneus sekä tämä erikoislaatuinen nainen tarinoineen ovat yhdistelmä, joka vetää vierailijoita Yannayn farmille joka puolelta Israelia.

saleh the cowboy
Saleh on Matin oikea käsi karjatilalla. Sen lisäksi, että Saleh on todellinen cowboy, hän on myös mitä hienoin, lämminsydämisin mies. Nauttiessamme aamiaista Matin isolla verannalla, Saleh tuli kesken askareidensa tuomaan meille juuri poimimiaan viikunoita jälkiruoaksi

hertzel and merja

hertzel

hertzel on the beach

Tutustuin Hertzeliin, kun olimme 18-vuotiaita. Suoritimme yhdessä kolmivuotisen asepalveluksen Israelin armeijassa. Siitä alkoi vankka ystävyys, joka on kestänyt. Oli mahtavaa tavata pitkästä aikaa ja viettää iltaa maan ääressä, Rosh Hanikran rannalla Libanonin rajalla.

wheat germ
Hertzel on terveysintoilija. Aamurutiineihin kuuluu tuorepuristettu vehnänorasmehu, aamu-uinti meressä ja kuntoilu rannalla.

hummus in akko
Hertzel kuljetti meitä Akkon ikivanhoissa kortteleissa ja tutustutti meidät Abu Issan ravintolaan, yhteen kaupungin parhaista hummus-paikoista. Ja se olikin fantastisen hyvää. Tämän yksinkertaisen, vastavalmistetun herkun jälkeen ei kaupoista valmiina saatava hummus enää koskaan tunnu ihan oikealta.

tel aviv beach and breakfast
Tel Avivilla on kävijöille paljon tarjottavaa. Kaikkea mahdollista kulttuurin alalta, arkkitehtuuria, yöelämää ja kulinaarisia elämyksiä. Valitsimme hotellin läheltä rantaa, sillä se on yksi niitä asioita, joita eniten kaipaamme pitkinä, pimeinä talvikausina Suomessa. Mikä voisikaan olla mukavampaa kuin pieni aamukävely rannalla, uinti ja sitten hyvä aamiainen jossain rannan monista ravintoloista.

uzi alex and merja
Tapasimme Alexin tämän designstudiossa Tel Avivissa. Alex on yksi Golani-kumppaneistani, jonka kanssa valoimme verta, hikeä ja unelmia armeija-aikanamme 70-luvun lopussa. Siihen aikaan hän teki meistä armeijakavereistaan muotokuvia kaikilla käsiinsä saamilla materiaaleilla ja veisteli hassuja figuureja saippuapaloista. Hänen voi kyllä sanoa kulkeneen pitkän tien niistä ajoista, sillä nykyisin hän on erittäin ansioitunut ja tunnettu muotoilija.

10 vastausta artikkeliin ”Pikavisiitti Israeliin”

  1. Thanks Yael, I was rather lazy taking pictures and many other great ocations were left undocumented. I was on a holiday after all.

 1. Ihanaa oli matkata tekstin ja kuvien myötä kanssanne Israeliin. Kunpa joskus pääsisi noihin kuvien paikkoihin ihan oikeasti. 🙂

 2. Upeita kuvia. Israel on paikka minne vielä joskus matkustan.
  Meidän porukka tuli juuri Kazimierzista. Jos kohde kiinnostaa niin blogista löytyy postauksia 🙂

 3. Mielenkiintoisia kuvia ja varsinkin tuo ilmeisesti Galilean karjatilan (?) nainen jäi mieleen – siis mikä on hänen tarinansa!? Ja mitä sitä turhaan pysyä paikoillaan, itselläni tosin usein käy niin että jämähdän jonnekin pikkukylään mistä en enää haluaisi jatkaa matkaa eteenpäin 🙂

  1. Thanks Satu. My cousin Mati`s story is best to be told by her. She is a widow to a legendary Galilean cow boy/ranch owner who passed away 10 nyears ago. Her life alone in the farm in often hostail situations such as neighbors bad relations and cow thieves created a tough woman. She keeps a nice small art and artifact gallery in the farm for possible visitors interest.
   When travelling, I often consider the option of staying in one place longer , yet my curiosity and nature will take me soon enogh over the next hill.

Leave a Reply