Riika Pyhän Pietarin kirkon torni

Päivä Riiassa

This post is also available in: englanti

Olimme vajaa vuosi sitten Uzin kanssa tekemässä juttua pyöräilystä Latviassa Matkaopas-lehdelle ja retkemme Zemgalen alueelle alkoi – mistäs muualta kuin Riiasta.  En ollut koskaan käynyt siellä, vaikka haaveissa kaupunki oli ollut jo pitkään ja nyt aikaa oli vain yksi päivä, Mutta onnekseni pääsin vielä työmatkan jälkeen koluamaan paikkaa muutamaksi päiväksi itsekseni.

Riga street view

Rakastan torneja, olivat ne sitten vanhoja kirkon kellotorneja, lintutorneja tai näköalatorneja. Uudessa kaupungissa etsin mielelläni ensitöikseni jonkun kivan tornin, jossa pääsee kapuamaan rappusia ja joka sitten palkitsee lintuperspektiivillä kaupungin ylle.

Näin tein myös Riiassa. Sen lisäksi, että tornivierailun jälkeen on helpompi paikallistaa itsensä, ymmärtää myös kaupunkia paremmin. Tosin Pyhän Pietarin kirkossa piti ottaa portaiden jälkeen hissi käyttöön. Näköalat olivat, kuten ylimmästä kuvastakin näkee, huikeat. Riika oli huumaava sekoitus niin rappiolla olevaa kommunistiaikaista arkkitehtuuria kuin historian havinaa.

Liput torniin 7e.

http://peterbaznica.riga.lv/en/serviceshours/

People in Riga

Latvialaiset olivat ystävällisiä ja leppoisia. Tämä vasemman puolinen tientyötekijäpoika innostui kuullessaan, että olimme Suomesta. Hän tunsi Suomen hyvin ja oli lähdössä seuraavana päivänä lomalle maahamme.

Fine dining in Riga

Latvialainen ruoka yllätti iloisesti. Täällä käytetään paljon paikallisia raaka-aineita. Ihmiset sienestävät ja marjastavat paljon. Myös koivun mahlaa käytetään paljon. Tässä olimme maistelemassa Riga sesonkimenuta Hotelli Avalonissa. Nami nami!

Riga Old City

Vanhassa kaupungissa saa  kulumaan tuntikausia vain haahuilemalla ympäriinsä ja katselemalla kauniita, vanhoja taloja.

Riga Art Nouveau architecture

Art Nouveau (Jugend)-arkkitehtuuri on Riian ylpeys. Kaupungissa on noin 800 Art Nouveau-tyylistä rakennusta, joten päivä tai parikin hurahtaa helposti arkkitehtuurikierroksella.  Me teimme sen pyöräilemällä. Kannattaa piipahtaa myös Riian Art Nouveau-museossa.

Riga old town

Hauskoja gallerioita…

Night market Riga
Ilse Hoffman (oik.) myy isänsä kanssa vihanneksia ja mansikoita suoraan autosta.

Vietimme illan Uzin entisen assistentin, liettualaisen Nerin, hänen poikansa sekä Nerin latvialaisen poikaystävän kanssa. Kuvauksellinen kolmikko oli mukavaa seuraa vanhan kaupungin kujilla ja yötorilla.

Tuo yötori oli lempipaikkani Riiassa. Se sijaitsee kauppatorin, Rīgas Centrāltirgusin kupeessa ulkona. Kauppiaat myyvät siellä aamuun saakka tuoreita marjoja, sieniä ja muuta satoaan . Kaikki on taatusti tuoretta ja edullista. Alkuillasta paikalliset täydentävät vihannesvarastojaan, aamuyöstä tulevat ravintoloitsijat sekä torimyyjät ostoksille.

A vegetable stall at Riga night market

 

Riga night life

Kesällä kaduilla konsertoidaan, lauletaan, tanssitaan ja näytellään, joten älä missaa iltakävelyä vanhassa kaupungissa!

 

 

 

Leave a Reply