IMG_9871BW

Mietteitä maailman matalimmasta paikasta

This post is also available in: englanti

Ensimmäisen kerran huomasin nämä rakennukset Etelä-Israeliin suuntautuneella luokkaretkellä. Sen on täytynyt olla joskus 60-luvun puolivälissä. Olin pikkupoika, ja tämä autioitunut paikka Kuolleenmeren ja Sodoman vuoren välissä kiehtoi mielikuvitustani.
Myöhemmin opin, että kyseessä oli Sodoman mineraaliteollisuudessa työskenteleville rakennettu leiri. Se rakennettiin 1934, evakuoitiin Israelin itsenäisyyssodan aikana 1948, otettiin sen jälkeen uudelleen käyttöön ja suljettiin lopullisesti vuonna 1957.
Kun sitten teini-ikäisenä reissasin etelään ja Siinain autiomaahan Kuolleenmeren kautta, tämä paikka askarrutti ajatuksiani edelleen. Muistanpa leiriytyneeni sinne yöksikin yhdellä monista liftausreissuistani.
Kun armeijavuodet toivat minut sinne takaisin, saatoin nähdä kuluneen ajan merkit, muutoksen ja rappioitumisen.
Siitä on jo 30 vuotta, mutta ajaessani silloin tällöin aution kylän ohi huomaan edelleen haluavani pysähtyä katsomaan sitä tarkemmin. Pari vuotta sitten matkalla Aravan autiomaasta Jerusalemiin päätin lopultakin kuvata nämä rakennukset ennen kuin ne katoavat lopullisesti yhdessä kuolevan meren kanssa.
Seuraava työkeikkamme Israeliin vie meidät näille karuille eteläisille seuduille, maailman matalimpaan paikkaan, jota olen aina rakastanut.

dead sea reflections

dead sea reflections 1

dead sea reflections 2

Yksi vastaus artikkeliin ”Mietteitä maailman matalimmasta paikasta”

Leave a Reply