featured-image-2

Maailman kaunein merimatka – Hurtigrutenilla Jäämerelle

This post is also available in: englanti

Palasin hiljattain pidennetyltä viikonlopulta – Norjasta. Eikä kohteena suinkaan ollut Oslo, vaan Hurtigruten, jonka sanotaan olevan maailman kaunein merimatka.

dsc02951

Matkamme alkoi Tromssasta. Kaupunki itsessään olisi tutustumisen arvoinen paikka, mutta ehdimme viipyä tuossa vuorten ympäröimässä pohjoisen helmessä vain iltapäivän, syödä lounaan Scandic-hotellissa (todella hyvä ruoka ja erityismaininnan sai jälkiruokapöytä, josta tosin muistan vain suklaaähkyn, kun suklaaholisti unohti taas rajansa) ja tehdä kiertoajelun.

dsc02964

Tutustuimme muun muassa tähän vuonna 1965 rakennettuun Tromssan maamerkkiin, Jäämerenkatedraaliin, jonka ikkunamosaiikki on vaikuttava.

dsc02972

Sitten olikin jo aika nousta laivaamme MS Kong Haraldiin, joka oli lähtenyt jo monta päivää aikaisemmin Bergenistä. Lähdimme reissuun yhdessä turkulaisen kollegani Henriikka Fingerborgin kanssa, joka varmasti myös kirjoittaa reissustamme blogiinsa.

dsc02985

Tähän ei varmasti tarvita sanoja. Auringonlasku laivan kannelta jossain Lyngenin tienoilla, noin Kilpisjärven korkeudella.

dsc02991

Ruoka oli todella hyvää. Tässä alkuruokani, jossa oli turskaa ja puolukkamoussea. Jopa buffa oli erinomainen. Tuoretta kalaa ja muita paikallisia tuotteita tuotiin laivaan satamissa, joissa pysähdyimme. Aamupalalla söimme itse tehtyä tyrnihilloa pitkään haudutetun puuron kera,  ihanaa pienen leipomon jyvänäkkäriä paikallisten meijereiden juustojen kera.

dsc03045

Lipussa liehuu Norjan postin tunnus. Hurtigruten eli nopea reitti, oli alunperin tapa liikkua. Edelleen laivaan voi noustaa yhdessä satamassa ja jäädä pois seuraavassa. Jotkut kulkevat työmatkansa Hurtigrutenilla. Laivoilla pääsee muuten käymään silloin kun ovat satamissa, joissakin ne pysähtyvät tunneiksi. On paikkoja, joissa paikalliset tulevat syömään laivalle lounasta, sillä se saattaa olla kylän ainoa lounasravintola. Suurin osa tulee risteilylle kuitenkin noin 5-6 päiväksi. Jotkut seilaavat koko matkan Bergenistä Kirkkoniemeen, lähelle Venäjän rajaa ja takaisin. Tuolloin laivaelämää näkee kokonaiset 12 päivää!

dsc03060

Matkamme ehdoton kohokohta odotti meitä Honningsvågin satamassa, Magerøyan saarella. Siellä hyppäsimme bussiin, joka kuljetti meidät Euroopan huipulle Nord Kappiin.

dsc03062

Karavaanareita yhdessä Euroopan eksoottisimmista kolkista.

dsc03071

Meillä oli satumainen onni säiden suhteen: kokonaiset kolme päivää aurinkoista! Nord Kappissa on tavallista, ettei siellä näe metriä enempää eteensä. Välillä hyvälläkin säällä, kuten paikassa käydessämme yli 300 metrin korkeudessa sijaitseva näköalatasanne peittyy pilveen, mutta pian sumu katosi ja näkymät Pohjoiselle Jäämerelle olivat huikeat.

dsc03100

Tämä oli nostalginen visiitti. Kävin täällä edellisen kerran vuonna 1998, silloin autolla ja matka jatkui Lofooteille.

dsc03114

Tällaisen suloisen saamelaispappa Nilsin tapasimme poroineen. Hieno, valkoinen Gaba on 4-vuotias.

dsc03123

Jos tässä työssä on oppinut jotakin arvostamaan, se on hyvä opas. Etelä-Afrikasta Norjaan viisi vuotta sitten muuttanut Clinton Smith oli sellainen! Hän oli ollut oppaana safareilla koko elämänsä ja piti huolta, että myös sisäistimme hänen kertomansa asiat. Hauskaa, kun etelä-afrikkalainen, sujuvasti norjaa puhuva mies tarinoi porojen kuljetuksesta saarelle ja saamelaisten tavoista. Tiesittekö muuten mistä tunnistaa naimisissa olevan saamelaismiehen? Oikealla puolella roikkuvasta nauhasta. Entäs sinkun? Tietenkin nauhasta vasemmalla puolella. Opimme myös, ettei saamelaisilta missään tapauksessa kysytä kuinka monta poroa hänellä on. Se on sama kuin tapaisi ihmisen ja kysyisi häneltä, että kuinka paljon sinulla on rahaa pankissa.

dsc03130

Oli hienoa palata tuuliselta retkeltä kuuman kaakaon ja omppupiirakan äärelle.

dsc03132

dsc03134

dsc03155

dsc03160

dsc03162

Laivalla herkutellaan muun muassa kuningasravuilla. Yhden tällaisen paino on yli 2 kiloa ja hintaa sillä on kaupasta ostettuna yli 200 euroa.  Otusta piteli kädessään laivan keittiömestari Roy Kristensen. Hän on työskennellyt laivalla jo 34 vuotta, mutta sanoo, etteivät maisemat kyllästytä koskaan. Kristensen suositteli kokeilemaan laivan erikoisuutta, turskajäätelöä, mutta se jäi ensi kertaan…

dsc03196

Finnkirkan sanotaan olevan Norjan vaikuttavin kalliomuodostelma.

dsc03213

dsc03222

dsc03237

Kjollefjordin kylän Ellinor ja Ailu Ultsi kertoivat saamelaiskulttuurista ja tarjoilivat karhunputkiteetä. Saimme myös kokeilla pihkavoidetta, jonka parantavat vaikutukset tunnetaan jo lääketieteessäkin.

dsc03262

dsc03267

Sympaattisia pikkusatamia. Tässä ollaan Mehamnissa.

dsc03273

Hurtigruten Winter expedition Foto Ørjan Bertelsen
Photo: Hurtigruten/ Ørjan Bertelsen

Sanoin, että matkamme kohokohta oli visiitti Nord Kappiin, mutta täytyy sanoa, että revontulet olivat toinen yhtä hieno kokemus. Laivalla voi tilata revontulihälytyksen. Laitoin päällysvaatteet sänkyni viereen ja kun kaiuttimesta kuului, että “Ladies and gentlemen, hienot revontulet ovat nähtävissä nyt takakannelta, laivan vasemmalta puolen!”, en aikaillut, vaan vetäisin untuvatakin lisäksi mukaani pipon, hanskat ja kaulaliinan ja vietin kaksi unohtumatonta iltaa katsellessani taivaalle. Istuin aurinkotuolilla vielä senkin jälkeen, kun muu porukka oli vetäytynyt takaisin yöpuulle ja ihailin uskomatonta luomakunnan yöllistä näytöstä.

Opintomatkan Hurtigrutenille järjesti Airtouch yhteistyössä SASin kanssa.

4 vastausta artikkeliin ”Maailman kaunein merimatka – Hurtigrutenilla Jäämerelle”

    1. Hei Anna-Maija! Kiitos, suosittelen Hurtigrutenia lämpimästi. Kiitos blogilinkistä. Tämä taitaa kiinnostaa myös lapsiani 🙂

  1. Olipa mukavan näköinen visiitti teillä täällä “mun hoodeilla”! Sinkun saamelaismiehen tunnistaa myös siitä, onko hänen vyössään neliön vai ympyrän muotoiset napit. Konstit on monet! Ihanaa kuulla, että tykkäsitte.

  2. Oletpas sä pohjoisen ja eksoottisen asuinpaikan valinnut! Kiva, että sulla on blogissa tarinaa sieltä. Aion tutustua tarkemmin. Ja kiitos lisäinfosta. Siellä ei sit Tindereitä ja muita tarvita, kun avoimesti ilmoitetaan, kuka on vapailla markkinoilla 🙂
    Meillä retki päättyi juuri Kirkkoniemeen. Ihanat säät kaikki kolme päivää. Upeat maisemat ja mukavia ihmisiä. Innolla seuraan sun postauksia sieltä kaukaa!

Leave a Reply