dakos

Dakos

Vasta muutama päivä on kulunut kotiinpaluusta, mutta nyt jo on ikävä kreetalaista keittiötä. Uunissa paistuvat parhaillaan täytetyt vihannekset à la Cretan style: munakoisoja, tomaatteja ja paprikoita. Ne kypsyvät uunissa puolitoista tuntia, joten niitä odottaessa rupesi tekemään mieli dakoksia. Söimme kreetalaisia alkupalaleipiä varmasti joka ikisenä reissupäivänä, enkä kyllästynyt niihin kertaakaan. Vaikka idea on sama, maistuivat leivät joka tavernassa erilaiselta.

Tähän on hyvä laittaa kuivahtaneet hiivaleipäpalat roskiksen sijaan. Tomaattien pitäisi olla täysin kypsiä. Vielä löytyy punaisia, aromikkaita hollantilaisia terttutomaatteja kaupoista. Vaikka pyrin ostamaan vihannekset kotimaisina, ei vaaleista, kovista täkäläisistä tomaateista saa lähellekään samaa lopputulosta, joten unohtakaa kotimaisuus tässä ruokaohjeessa!

Hyvä ohje löytyi Maku-lehden nettisivulta. Feta-juuston sijaan kreetalaiset käyttävät usein vuohenmaidosta tehtyä ihanaa tuorejuustoa, mutta myös feta käy mainiosti tai vaikkapa kittipintainen vuohenjuusto, joskin maku tietysti muuttuu alkuperäisestä.

Kreetalalla läträtään oliiviöljyllä eli nyt kannattaa unohtaa perinteinen suomalainen rasvan karttaminen. Tuosta ohjeesta kuitenkin vähensin itse puolet öljyn määrästä. Mutta oliiviöljy on terveellistä ja hyvää eli ei kaloreiden laskentaa tämän ohjeen kanssa!

PS. Uzi kokeili ohjetta mafia dinnerillään ja ruokavieraat kuulema nuolivat lautasensa! Uzi käytti näihin täysjyväsämpylöitä. Hän ei malttanut odottaa niiden kuivumista kaapista, joten uuni hoiti saman asian alle kymmenessä minuutissa. Käy se niinkin 🙂

6 annosta

6 kpl ruishiivaleipäviipaletta
2 rkl vettä
4 kpl tomaattia
1/2 dl tuoretta oreganoa (silputtuna)
100 g fetajuustoa (rasvaa 25 %)
1/4 tl mustapippuria
4 dl oliiviöljyä
Sipaise leipäviipaleiden pintaan pullasudilla vettä, jotta ne hieman pehmenevät.
Raasta kiinteät tomaatit karkeaksi raasteeksi ja valuta raastetta hetki siivilässä. Sekoita tomaattien joukkoon oreganosilppu.
Levitä tomaattiseos leipäviipaleilla ja murustele päälle fetajuustoa. Rouhi pintaan mustapippuria ja lorauta leiville oliiviöljyä.
 
Alkuperäinen linkki löytyy täältä .
 

Leave a Reply