featured image

Being spoiled by Chef Moshe Basson

This post is also available in: englanti

_MG_9220
Eucalyptus-ravintolan keittiömestari Basson toi keittiöstä yrttikimpun ja opetti tunnistamaan villiyrittejä. Moni näistä pääsikin lautasillemme illan aikana.

Keittiömestari Moshe Bassonin hemmoteltavana
Jos etsit ruokapaikkaa Jerusalemissa, älä missaa tätä! Söimme Eucalyptus-ravintolassa ihanan päivällisen. Ulkona myrskysi (se Jerusalemin paha talvimyrsky), mutta sisällä oli lämmintä ja kotoisaa. Ruoka oli hyvää ja hintalaatusuhde kohdillaan.
Raamatun aikainen ruoka ei kuulosta välttämättä hyvältä, mutta ainakin täällä se on! Hyvään ruokaan ei tarvita kuin yksinkertaisia, hyvälaatuisia aineksia ja tuoreita yrttejä. Tietysti osaamista 🙂
Söimme 12 (!) ruokalajin maistelumenun nimeltään Laulujen laulu.
Keittiömestari Moshe Basson varoitti meitä täyttämästä mahaamme leivällä, mutta emme pystyneet pitämään näppejämme erossa tuoreesta, juuri uunista tulleesta leivästä, jota tarjoiltiin erilaisten levitteiden, kuten grillatun munakoison ja tahinin kanssa. Myöhemmin tietysti kaduimme tätä kun tajusimme, että vatsamme olivat aivan pullollaan ja menu oli vasta puolessa välissä!
Menun kanssa meille tarjoiltiin paikallisten pientuottajien viinejä. Kannattaa maistaa Katlavin viiniä. Pieni putiikkiviinitila sijaitsee Jerusalemin ulkopuolella ja tuottaa todella hyvälaatuisia viinejä. Hieno yllätys.
Keittiömesu ja omistaja Moshe Basson viihdytti meitä kertoen ruoista ja niiden alkuperästä. Basson käyskentelee aamuisin Juudean vuorilla ja kerää sieltä villiyrttejä. Myös hänen puutarhastaan löytyy suuri valikoima yrttejä, joista maistiaisia saattaa olla jo illalla ruokavieraan lautasella. Pääsin maistamaan yrttejä, joista en ole ennen kuullutkaan.
Kun kysyin Bassonilta mitä pestossa oli, ei mennyt kuin hetki kun tarjoilukärry tuotiin pöytämme viereen. Minulle annettiin essu ja kutsuttiin töihin. Kärryssä oli jättimäinen mortteli ja siinä valmistui zaatarista (iisoppi), oliiviöljystä, saksanpähkinöistä, suolasta ja pippurista ja valkosipulista yksi parhaimmista pestoista, joita olen maistanut. Jääkaapissa on vieläkin maistiaisia, sillä Basson antoi minulle lähtiessäni hillopurkin, jossa oli tuota valmistamaani pestoa.

Kiinnostaisiko teitä päästä kokeilemaan muutakin? Basson lupasi antaa myös broileri makluban ja täytettyjen viikunoiden ohjeen!

zaatar pesto
Zaatar (iisoppi) pesto (ohje alla)

_MG_9233

Alkukeitot (tomaattikeitto mintulla, linssikeitto ja mantelimaitoon tehty maa-artisokkakeitto (englanniksi Jerusalemin artisokka :)) tarjoiltiin hauskoista pikkulaseista.

 

_MG_9279

Täytetyt viikunat olivat yksi lempiruokalajejani

 

makluba

Sain kunnian kääntää perinteisen arabiruoan, Makluban, ylösalaisin. Siitä riitti syömistä useammalle pöydälle.

 

tee

Kurjenpolvella (?), hibiskuksella, mintulla, sitruunaverbenalla ja sitruunaruoholla maustettu tee oli täydellinen valinta kylmänä talvi-iltana.

http://www.the-eucalyptus.com/

Osoite/ address: Hativat Yerushalyim 14

Zaatar pesto

Huomaa, että yksi kuppi vastaa kahta desiä.

1 kuppi (2 dl) paahdettuja manteleita (minä laitoin saksanpähkinöitä)

3/4 kuppia tuoreita, huuhdeltuja zaatar-lehtiä (Suomessa käytän tuoretta korianteria)

1 tl suolaa

1 sumakkia (etnisistä kaupoista)

2 isoa valkosipulin kynttä

1 kuppi hyvälaatuista oliiviöljyä

1/4 kuppi sitruunamehua

1. Laita mantelit tehosekoittimeen (tai käytä isoa morttelia). Jauha, mutta älä anna manteleiden muuttua sileäksi tahnaksi. Pesto maistuu paremmalta jos ainekset ovat rouheisia ja niissä on suuntuntumaa.

2. Lisää zaatar. Tämä järjestys on tärkeää, sillä jos aloitat zaatarin kanssa, siitä tulee mössöä. Jatka jauhamista muutaman sekunnin ajan.

3. Lisää muut ainekset. Jatka jauhamista kunnes saat levittevän peston.

Käytä voileipien välissä, pastan päällä tai tuoreiden kasvisten dippinä. Muista, että zaatar on rauhoitettu kasvi ainakin Israelissa, joten varmista, että sen kerääminen on sallittua jos keräät sitä luonnosta. Sitä saa Israelissa luvallisesti vihannesmyyjiltä.

 

4 vastausta artikkeliin ”Being spoiled by Chef Moshe Basson”

  1. Mmm,,ihanaa! Sinulla on ensimäisessä kuvassa kädessäsi hubeizaa eli kiiltomalvaa,jonka kasvua kovasti odottelen (on kovasti nyt myöhässä ainakin täällä keskustan alueella).Kuuluu suosikkivillikasveihini,niin hyvää paistettuna sipulin kanssa. Bassonista ja hänen ravintolastaan on kirjoittanut myös ystäväni Miriam
    http://www.israelikitchen.com/
    mutten nyt löytänyt hänen postaustaan siitä.

    1. Jael, siellä Israelissa on tosiaan ihania yrttejä! Voinkin laittaa sulle tästä lähtien kyssäriä jos tulee jotain tuntematonta vastaan 🙂
      Kiva blogi Miriamilla myös! Kiitos vinkistä!

  2. Tuia, kiva kun tykkäsit! On kiva kun on kuvia ja reseptejä, niin tuollainen yksittäinen ravintolakokemuskaan ei jää vain hetkeksi, vaan on mitä muistella myöhemminkin 🙂

Leave a Reply